Amikor Dominóval és Lócival kezdtük a hozzátáplálást, a gluténtartalmú gabonákat (árpa, búza, rozs, zab, tönkölybúza) még betöltött egy éves kor után javasolták adni. Most más szelek fújnak… és némileg már “lerágott csont”, de nálunk épp most aktuális. :)

A helyzet az, hogy jelenleg kétféle szakmai ajánlás is fut. (Miértisne…)

1) Az egyik az Országos Gyermekegészségügyi Intézet ajánlása, mely szerint a lisztérzékenység megelőzése érdekében 5 hónapos kortól vezessünk be a baba étrendjébe fél háztartási kekszet (tele adalékanyaggal?!) naponta. A 6. hónapban még kizárólag szopizó babáknál a 150-182 nap között, vagyis az 5. hónap után, nem étkezést kiváltva kell adni, lefejt anyatejbe, vagy forralt-lehűtött vízbe javasolják a kekszet tenni. A 4-6 hónapos korban már hozzátáplált babáknál a glutén bevezetése történhet vagy napi fél vagy másnaponta 1 háztartási keksz pép adása formájában, amit célszerűengyümölcshöz, főzelékhez is hozzákeverhetnekvagy a főzeléket habarva, a habaráshoz maximum egész napra összesen napi 2,5g (1 csapott mokkáskanál) lisztet használva.Fontos, hogy a glutén bevezetése kis mennyiségekkel történjen, ezért figyeljünk a fent említett mennyisgekre. Az ajánlásban kiemelik, hogy a 4. hónap előtt bevezetett glutén egyértelműen növeli a lisztérzékenység kockázatát. Továbbá fontos, hogy a glutén bevezetése után legalább 1-3 hónapig még szoptasson az anyuka, ezzel is csökkentve a cöliákia kockázatát. (forrás)

“Az eddigi  megfigyelések, vizsgálatok és a svéd coeliakia „epidemia”  tapasztalatai alapján jelenleg úgy látszik, hogy

  • a 4. élethónap (119 nap) előtt bevezetett glutén növeli a coeliakia kockázatát
  • a glutén bevezetésekor folytatott szoptatás jelentősen csökkenti a coeliakia rizikóját és a glutén bevezetése után még folytatott szoptatás a coeliakia rizikó szempontjából további kockázatcsökkenést eredményez
  • a glutén nagy mennyiségben történő bevezetése növeli a coeliakia rizikóját
  • a 7. hónapban és azután bevezetett glutén növeli a coeliakia rizikóját”

Végül egy átlagos háztartási keksz hozzávalói: búzaliszt, cukor, növényi zsír, térfogatnövelő szerek: (nátrium-hidrogén-karbonát, ammónium-hidrogén-karbonát), só, színezék (karamell), aroma, antioxidánsok:(borkősav, dikálium-diszulfit). Glutént és kén-dioxidot tartalmaz. Mogyorót, földimogyorót, tojásport, tejport, szójalecitint is felhasználó üzemben készült.

Tényleg ez kell egy 5 hónapos babának?…

2) A Szoptatásért Magyar Egyesület és a La Leche Liga Magyarország Egyesület vezetősége viszont nem talált semmiféle bizonyítékot arra, hogy a gluténtartalmú élelmiszereknek 6 hónapos kor előtti bevezetése bármiféle egészségi előnnyel járna a csecsemők részére. Szerintük a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásnak az anya és a csecsemő egészségére gyako­rolt jótékony hatásai messze felülmúlják a cöliákia kialakulásának kockázatát, ezért a glutén bevezetésének érdekében elkezdett korai (< 6 hó) hozzátáplálás nem javasolt! (forrás)

A „Szoptatásért” Magyar Egyesület – az Egészségügyi Világszervezettel és az európai ajánlásokkal egyetértésben – továbbra is a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, majd pedig – a megfelelő kiegészítő táplálás bevezetése mellett – a 2 éves korig vagy azon túl folytatott szoptatást tartja a csecsemő- és kisgyermektáplálás optimális módjá­nak, és ezért ezt javasolja.

  • A gluténtartalmú táplálékok bevezetését – az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan – betöltött 6 hónapos kor után kell elkezdeni. Mivel egy tanulmány arra utaló eredményeket talált, hogy a nagy kockázatú gyermekek esetében a 7 hónapos kor után bevezetett glutén fokozhatja a cöliákia kialakulásának kockázatát, a nagy kockázatú gyermekeknél érdemes a glutén bevezetését 7 hónapos kor előtt, az első ételféleségekkel együtt megkezdeni.
  • A glutént kis mennyiségben, fokozatosan kell bevezetni a csecsemők étrendjébe.
  • Törekedni kell arra, hogy a glutén bevezetése idején és lehetőség szerint utána még legalább 2-3 hónapig a csecsemő szoptatása folytatódjon

 

3) Ezek az ajánlások… aztán úgyis mindenki azt teszi, amit a legjobbnak gondol. :)

 

Kapcsolódó olvasmányok:

- Valóban meg kell-e kezdeni a hozzátáplálást 6 hónapos kor előtt?

- Szakirodalmi összefoglaló és javaslat a glutén szoptatott csecsemők étrendjébe történő bevezetésével kapcsolatban

- Mi a fene az a glutén?

- Meddig elég az anyatej?